Pripravte si doma kávu ako z kaviarne
Čierna ako diabol, horúca ako peklo, čistá ako anjel a sladká ako láska.Tak popísal kávu Charles Maurice de Talleyrand-Perigord. Milovníci kávy vedia aké je ťažké bez nej žiť. Je skvelým nakopávačom a podľa vedcov aj prevenciou proti alzheimerovi. Správna káva však nie je zalievaná z rýchlovarnej kanvice, ako si niektorí naivne myslia. Tá pravá káva sa najviac vyrába z odrôd Arabica a Robusta. Tie sa samozrejme zmiešavajú, nakoľko čistá odroda sa odráža aj na vyšších cenách. Avšak stále to je neporovnateľná chuť oproti lacným náhradám, takzvaným zalievaným.
V kaviarňach chutí káva podstatne lepšie ako keď si ju pripravíte pomocou rýchlovarnej kanvice. Nie je to ale jediná pomôcka na prípravu kávy. Existujú nástroje, aké sa určite vyrovnajú, možno aj prekonajú, výbornú chuť kávy z kaviarne.
Kávovar
Kávovarov je na trhu od výmyslu sveta. Existujú pákové, automatické, s napeňovačom mlieka, kapsulové. Vyberie si každý v kaviarňach a reštauráciách majú zvyčajne vyššie triedy kávovarov za niekoľko tisíc eur. Bežnému človeku však stačí obyčajnejší prístroj. Tie lacnejšie sa dajú kúpiť už od 40 eur. Cena sa zvyšuje od mena, kvality a funkcií.
Mokka kanvice
Malé roztomilé kanvičky používané najmä v Taliansku. Sú roztomilé, šikovne malé a káva z nich má jedinečnú chuť. Skladá sa z troch častí. Do spodnej časti dáte vodu. Naň dáte sitko s kávou. A úplne navrchu zostane prázdna časť. Práve tam sa po tom, čo kanvicu dáte variť dostane už hotová káva. Káva vypláva navrch pomocou malej rúrky. Viete kedy je hotová, keď je vo vrchnej časti celý zmiešaný obsah vody a kávy.
French press
Sklenená nádobka podobných rozmerov ako je mokka kanvica. Kanvička je lacná, ale chuť z nej skvelá. Do french pressu sa káva pripravuje, tak, že sa najskôr nádoba predhreje. Voda sa potom vyleje a už sa dá do kanvice káva a zaleje sa vodou. Filter, ktorý je typický pre french press zostáva v tejto fáze hore. Po pár minútach sa s ním začne pohybovať hore a dole až nakoniec mletá kávy zostane dole a nalieva sa čistá prefiltrovaná káva.